Już rozpoczyna się sezon zielarski.
Luty - możemy zbierać:
– ziele jemioły,
– pączki sosny,
– korę olszy czarnej,
– korę kruszyny,
– pędy jodły,
– pędy sosny,
– pędy świerku,
– kwiat ciemiernika,
– korę leszczyny,
– kwiat podbiału.
Marzec to pora zbioru:
– kwiat krokusa,
– kwiat podbiału,
– kwiat stokortki,
– pączki brzozy,
– pączki jodły,
– pączki sosny,
– kora dębu,
– kora kruszyny,
– kora olszy,
– kora wierzby,
– kłącze kozłka lekarskiego
– kłącze tataraku,
– kłącze narecznicy samczej,
– kłącze pięciornika kurze ziele,
– korzeń żywokostu lekarskiego,
– korzeń arcydzięgla,
– korzeń łopianu,
– ziele jemioły,
– ziele barwinka,
– ziele mirtu,
– ziele lubczyku.
© Copyright Ars Scripti-2, Białystok
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich.
|