Kategorie
Informacje
Kontakt
FAX
85 653 67 29
Tel
tel. 85-65-36-729
Tel
(85) 65 36 729
GSM
0602 759 576
Linki
» Stowarzyszenie Dogi Adopcje
»  Fundacja Ratujemy Dogi
»  Uczniowie Alicji Chrzanowskiej
»  Blog Alicji Chrzanowskiej
»  Strona Alicji Chrzanowskiej
»  Blog-Marta Chrzanowska
»  Moskiewska Wyższa Szkoła Astrologii
»  Moskiewskie Centrum A. A. Chrzanowskiej
   
 
Czytelnia
 
Podziel się:
Zadziwiające właściwości aromatów   Data: 18 styczeń 2007
Wstęp:

Zadziwiające właściwości aromatów

W czasach oszałamiających technologii i wysokiej cywilizacji może dziwić fakt, iż ludzie wciąż częściej i częściej przeżywają dolegliwości natury psychicznej. Smutek zastępuje zachwyt, strach pojawia się zamiast radości, a spokój nagle przekształca się w depresję. I jak się to u nas, na Ukrainie mówi: „białe pasmo naszego życia zmieniło się w czarne”.

Nawet nie podejrzewamy tego, że owe zmiany są rezultatem naszych myśli, uczynków i emocji, a wynik? Zaburzona psychika, choroby, nieudane życie...



Zawartość:

Zadziwiające właściwości aromatów

W czasach oszałamiających technologii i wysokiej cywilizacji może dziwić fakt, iż ludzie wciąż częściej i częściej przeżywają dolegliwości natury psychicznej. Smutek zastępuje zachwyt, strach pojawia się zamiast radości, a spokój nagle przekształca się w depresję. I jak się to u nas, na Ukrainie mówi: „białe pasmo naszego życia zmieniło się w czarne”.
Nawet nie podejrzewamy tego, że owe zmiany są rezultatem naszych myśli, uczynków i emocji, a wynik? Zaburzona psychika, choroby, nieudane życie.
Co prawda opracowano już wiele metod pomagających w usunięciu chronicznego zmęczenia, ułatwiających wyjście z depresji, likwidujących bezsenność. Jednak moje doświadczenia w pracy z olejkami eterycznymi i zapachowymi przy likwidowaniu różnorodnych problemów natury psychologicznej pokazują, że daje ona trwały pozytywny rezultat. I nie jest to wcale przypadek.
Od najdawniejszych czasów zmysł węchu odgrywał wielką rolę. Był niezbędny podczas poszukiwania jedzenia i niezastąpiony przy ocenie jego przydatności do spożycia. Posiadając doskonały węch, starożytny człowiek mógł wyczuć to, że zbliża się drapieżnik, odczuć zmiany pogody, a wszystko to było mu niezbędne do przeżycia. Być może już w okresie paleolity, kiedy człowiek nauczył się posługiwać ogniem, pojawiła się tradycja dodawania do płonącego ogniska aromatycznych roślin i w taki sposób oddawać cześć bogom. W taki sposób pojawił się zwyczaj okadzania, który przetrwał do naszych czasów w wielu kultach religijnych. Różne kultury wnosiły swój wkład w badanie świata aromatycznych roślin. Kadzidła były boskie ze swej natury, ale tajemna natura aromatów do dziś nie została jeszcze w pełni zbadana. Dziedziny, w których stosowano pachnące rośliny były wyjątkowo liczne i towarzyszyły człowiekowi od jego urodzenia aż do samej śmierci.
Wiodącym sposobem przekazywania informacji przez współczesnego człowieka został system werbalny, który wyparł lub sformalizował wszystkie inne. Jednakże zapach pozostaje potężnym środkiem oddziaływania na sferę emocjonalną i wszelkie procesy z nią związane. Uczeni badający rozwój mózgu człowieka doszli do ciekawych wniosków. Okazuje się, że fragment mózgu odpowiadający za świadome myślenie rozwinął się z tej części, która odpowiada węchowi i gdzie powstają procesy emocjonalne. Nie bez powodu w starożytnych naukach Thota nos był uważany za centrum czaszki.
Zapachy wdychane wraz z powietrzem rozchodzą się po wilgotnej śluzówce nosa i podrażniają znajdujące się tam końcówki nerwów węchowych, a potem wędrują specjalnymi drogami nerwowymi do podwzgórza. To bardzo ważny fakt, gdyż ten maleńki organ reguluje w naszych organizmach dziesiątki funkcji, takich jak temperatura ciała, pragnienie, głód, poziom cukru w krwi, wzrost, sen, przebudzenie, pobudzenie seksualne, a nawet takie emocje jak gniew i radość. Przy tym sygnał zapachu idzie do obszaru nazywanego hipokamp, a jest to ta część mózgu, która odpowiada za pamięć i uwagę. Właśnie dlatego zapachy tak żywo przywołują nasze wspomnienia. Aromaty kuchenne, zapach kwiatów i perfum wywołują trwałe skojarzenia i emocje. Na przykład zapach świeżo upieczonego chleba prawie u wszystkich kojarzy się ze świeżym i smacznym jedzeniem. Zrobiono badania, które jednoznacznie stwierdziły, że jeśli w sklepie pachnie świeżym chlebem, to znacząco wzrasta sprzedaż produktów spożywczych. Skojarzenia, jakie wywołuje zapach świeżego chleba przenoszą się na wszystkie produkty, jakie widzi kupujący i one dla niego też kojarzą się z czymś świeżym i smacznym. Z kolei zapach świeżo skoszonej trawy wywołuje uczucie radości i optymizmu, a aromat wilgotnych liści uspokaja. Przyjemne zapachy przyciągają nas i wywołują pozytywne emocje.
Już w 1885 roku fizjolog P. Istmanow dokazał, że podrażnienie węchowego analizatora człowieka przyjemnymi zapachami (różanym lub bergamotowym olejkiem) wywołuje podwyższenie temperatury skóry, obniżenie ciśnienia i spadek pulsu. Nieprzyjemne zapachy wywoływały odwrotne reakcje – obniżenie temperatury skóry, wzrost ciśnienia i przyśpieszenie pulsu.
Z drugiej strony jednak rzecz ujmując różne stany emocjonalne określają skłonność do tego bądź innego aromatu. Lubiane i nielubiane zapachy to klucz do określenia poziomu harmonii psychicznej danej jednostki oraz symboli utrwalonych w podświadomości i najtajniejszych pobudek.
System korelacji zapachów i osobowości ma proste i wzajemne powiązania. Z jednej strony psychologicznie komfortowe aromaty przyciągają człowieka wywołując przyjemne skojarzenia i euforyczne emocje, z drugiej w przypadku określonego stanu emocji i nastroju, naniesiony na skórę zapach zmienia odcień aromatycznego bukietu. Na przykład hormony strachu (adrenalina, noradrenalina) nadają kwaskawy odcień każdemu zapachowi naniesionemu na skórę; zmęczenie i zwątpienie dodają zapachowi wilgotności i intensywności; stan namiętnego pragnienia i zakochania, fascynacji wywołuje cierpkie i przyjemne nuty.
W związku z tym można stwierdzić, że każdy typ psychologiczny i stan emocjonalny ma właściwe sobie nuty aromatycznego bukietu. W chwilach utraty równowagi emocjonalnej wybieramy ten aromat, który jest w stanie przywrócić ją. Na przykład romantycznym, delikatnym, marzycielskim, egocentrycznym naturom zaleznym od świata zewnętrznego i poszukującym w relacjach z bliskimi ludźmi macierzyńskiej troski właściwe są słodkie, ciepłe zapachy, a są nimi anyż, ylang-ylang, wanilia, pomarańcza, mandarynka.
Już dawno w psychiatrii wykorzystywano tzw. różaną próbę w celu określenia stanu psychicznego człowieka. Jeśli na nadgarstek naniesie się cienką kreskę czystego różanego olejku eterycznego, to po 30 minutach u osób cierpiących na histerię i niektóre formy psychozy (przy ograniczonych uszkodzeniach mózgu) aromat przyjmuje wyraźnie kwaśne nuty, zaś u osób labilnych i bardzo romantycznych róża przyjmie zapach bardzo słodki, natomiast jeśli aromat przyjmie odcień herbacianych listków i stanie się cierpki to znaczy, że dana osoba posiada silny charakter i stabilną psychikę.
Jeszcze jednym znaczącym czynnikiem jest fakt, że w ciągu życia człowiek gromadzi przezywane emocje. A jak wiadomo pamięć emocjonalna jest długotrwała i przechowuje wszystko. Nasze doświadczenia nie zawsze jednak są pozytywne i czasami w naszej pamięci pozostają bolesne przeżycia utrwalone w postaci chorób psychosomatycznych. Emocje działając jak wczesne formy reakcji obejmują cały organizm i określają życiową aktywność wszystkich narządów. I tak, strach kumuluje się w nerkach, gniew w wątrobie itp.
Aromaterapia z jej kompleksowym podejściem do człowieka pomaga nie tylko uwolnić negatywne emocje i przywrócić ogólnie pozytywny stan całego organizmu. I tak korzystnie wpływając na pracę układu sercowo-naczyniowego olejki anyż, lawendy, melisy. jednocześnie dodają człowiekowi rześkości, optymizmu i pomagają normalizować pracę wątroby.
Rośliny mają ogromny zapas energii życiowej, która pozwala im przystosowywać się do najróżniejszych warunków naturalnych. W związku z tym, iż są takimi nośnikami energii w przypadku kontaktu z człowiekiem wchodzą z nim w procesy wymiany energetycznej, tak samo zresztą, jak wszystko żywe w przyrodzie. Lotne energonośne cząsteczki zapachów przenikają do kwantowego ciała człowieka, nasycają go sobą i usuwają immunologiczne deficyty oraz sprzyjają gojeniu się wszelkich ran. Pomagają w rozprzestrzenianiu i harmonizacji całej energii organizmu, sprowadzając ją na poziom fizyczny. Co więcej zapachy wywierają silny wpływ na zdrowie człowieka oraz motywy jego zachowań, a także oczywiście na emocje. Aromaty mogą pomóc w odbudowaniu biopola, przywróceniu równowagi duchowej, likwidacji kompleksów, a co ważniejsze przywrócić radość życia i dążenie do dobra. Mają one nieograniczone możliwości zastosowania, a przy tym zawsze pozostają estetyczne, przyjemne, radosne i niebanalne!
Możliwość pozytywnego wpływania olejków eterycznych na fizyczne, psychoemocjonalne i bioenergetyczne stany człowieka uczyniło z aromaterapii poważny kierunek medycyny komplementarnej (uzupełniającej). A połączenie wiedzy o aromaterapii i psychoemocjonalnych aspektach oddziaływania roślin daje najlepsze rezultaty. Zastosowanie w codziennym życiu nawyków związanych z aromapsychologią pozwala subtelnie regulować własne stany wewnętrzne i osiągać sukcesy w różnych sferach życia.
Najefektywniejszym sposobem oddziaływania na stan emocjonalny jest masaż z użyciem odpowiednich olejków. Metoda ta sprzyja uwolnieniu negatywnych emocji, zapewnia pełny relaks, przywołuje pozytywne stany uczuciowe, a także stymuluje siły życiowe organizmu i naładowuje energią przyjemnych zapachów.

Larisa Archangielskaja


© Copyright Ars Scripti-2, Białystok
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich.
Statystyka:
Przeglądano: 5102
Powrót
Dalej
 
25 kwiecień 2025
19722460 wywołań od 28 grudzień 2006
Copyright © 2025 Ars Scripti-2. Wszelkie prawa zastrzeżone.