Kategorie
Producenci
Nowości
Informacje
Kontakt
FAX
85 653 67 29
Tel
tel. 85-65-36-729
Tel
(85) 65 36 729
GSM
0602 759 576
Linki
» Stowarzyszenie Dogi Adopcje
»  Fundacja Ratujemy Dogi
»  Uczniowie Alicji Chrzanowskiej
»  Blog Alicji Chrzanowskiej
»  Strona Alicji Chrzanowskiej
»  Blog-Marta Chrzanowska
»  Moskiewska Wyższa Szkoła Astrologii
»  Moskiewskie Centrum A. A. Chrzanowskiej
   
 
Informacje o produkcie
 
Olej dziurawcowy
Cena produktu: 30,00 zł
Zamawiana ilość:  
Olej dziurawcowy
Producent PHU Lawenda
Dostępność Dostępny
Podziel się:
Opis
Linki
Recenzje

Dziurawiec zwyczajny (łac. Hypericum perforatum) to roślina, która swoje właściwości lecznicze zawdzięcza kilku substancjom - hyperycynie (czerwonemu barwnikowi), która jest flawonoidem, działającemu moczopędnie hyperozydowi, rutynie i kwercetynie, które uszczelniają naczynia włosowate, działającym przeciwbiegunkowo i bakteriostatycznie garbnikom oraz posiadającej właściwości antybiotyczne hyperforynie. Ponadto dziurawiec zawiera olejki eteryczne, żywice, kwasy organiczne, pektyny, cholinę, sole mineralne, cukry, witaminy A i C.
Współczesna fitoterapia poleca stosowanie dziurawca w stanach zapalnych i skurczowych dróg żółciowych, zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym, początkowych objawach kamicy żółciowej oraz osłabieniu czynności wątroby.
Zaleca się go też w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, zmniejszonym wydzielaniu soku żołądkowego, braku apetytu, zgadze, wzdęciach, wiatrach, biegunce i bólach brzucha, gdyż ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

Przetwory z ziela dziurawca w medycynie naturalnej wykorzystuje się również w zmniejszonym wydalaniu moczu oraz w kamicy, niezależnie od umiejscowienia złogów i rodzaju kamicy moczowej, a także w skazie moczanowej. Dziurawiec swoje moczopędne właściwości zawdzięcza flawonoidom, a zwłaszcza substancji o nazwie hiperozyd. Dzięki nim dziurawiec zwiększa o 15 do 30 proc. dobową ilość wydalanego moczu.

Ważne
Hiperycyna barwi napar z dziurawca na czerwono i zwiększa wrażliwość na światło słoneczne, dlatego przyjmując preparaty zawierające dziurawiec, należy unikać przebywania na słońcu (szczególnie latem), by nie ulec poparzeniom i porażeniu słonecznemu.


Olej dziurawcowy, polecamy szczególnie:
do pielęgnacji skóry podrażnionej i wrażliwej,
w osłabionej odporności oraz w rekonwalescencji,
do pielęgnacji skóry w otarciach, odmrożeniach i odleżynach,
w depresji jako środek poprawiający samopoczucie,
do pielęgnacji trudno gojących się ran,
przy zaburzeniach trawienia oraz jako środek żółciopędny,
jako doskonały dodatek do sosów i zup oraz marynat i dresingów.

UWAGA! Olej zwiększa wrażliwość skóry na promienie słoneczne.


Waga 100 g

Nikt jeszcze nie napisał recenzji o tym produkcie.
Data dodania produktu: 27 luty 2019.
Poprzednia strona Produkt 12 z 14
w kategorii Oleje naturalne
Następna strona
 
Pozostałe produkty z kategorii Oleje naturalne
 
 
Naturalny olej jojoba
Naturalny olej jojoba 29,00 zł
Olej jojoba jest to wyjątkowy produkt kosmetyczny bogaty w aminokwasy, strukturalnie przypominający kolagen. Zawiera również białko, witaminę E, co czyni go wyjątkowym produktem ujędrniającym i odmładzającym. Olej jojoba jest idealny do pielęgnacji skóry twarzy, szyi i dekoltu. Ma właściwości nawilżające, doskonale regeneruje zniszczoną i łagodzi podrażnioną skórę. Polecany jest również do pielęgnacji skóry tłustej ... 
 
Naturalny olej awokado
Naturalny olej awokado 18,00 zł
Olej z awokado jest uzyskiwany z suszonej pulpy, a w rzadkich przypadkach z ziaren owoców o tej samej nazwie, wiecznie zielonych drzew, pochodzących z Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki Środkowej i Południowej, Izraela, Nowej Zelandii i Stanów Zjednoczonych (Kalifornia). To idealny kosmetyk do nawilżania i odżywiania skóry zawiera witaminy A, B1, B2, C, D, E, F, H, PP, K, cynk, potas, lecytynę, sole kwasu fosforowego, ... 
 
Naturalny olejek z nasion dzikiej róży
Naturalny olejek z nasion dzikiej róży 16,00 zł
Otrzymany z suszonych i sproszkowanych nasion dzikiej róży,  która występuje w europejskiej części Rosji, na Kaukazie , w Europie Zachodniej , Turcji, Iranie, Azji Środkowej i Afryce Północnej, Ameryce Południowej. Olejek z nasion dzikiej róży zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, oleinowy), witaminy A, C, E , mikro- i makroelementy - mangan, żelazo, potas, magnez, fosfor, stront Działanie: Nadaje ... 
 
Naturalny olej makadamia
Naturalny olej makadamia 17,00 zł
Surowcem do produkcji olejku są tropikalne owoce orzecha makadamia, ojczyzną którego jest Australia. Do dzisiejszego obszaru występowania drzewa należą Ameryka, Hawaje, Brazylia, Afryka Południowa. Skład chemiczny zawiera kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, oleopalmitynowy, palmitynowy, potas, cynk, selen, miedź, witaminy grupy B (B1, B2, B5, niacyna, kwas foliowy), E, PP, minerały, proteiny. Działanie: Dba o suchą, ... 
 
Naturalny olejek z glistnika
Naturalny olejek z glistnika 11,00 zł
Przeznaczony do skóry problemowej i wrażliwej. Głęboko odżywia, zapobiega przedwczesnym zmarszczkom, nadaje gładkości i elastyczności skórze. Pomaga zwalczać trądzik, wypryski, podrażnienia, zmiany pigmenatcyjne, zaczerwienienia, łuszczenie.  Wspomaga walkę z łupieżem, łojotokiem i łuszczycą, zapobiega łamliwości włosów i poprawia ich wygląd.  Zalecany również ... 
 
27 maj 2020
17310453 wywołań od 28 grudzień 2006
Copyright © 2020 Ars Scripti-2. Wszelkie prawa zastrzeżone.