Kategorie
Producenci
Nowości
Informacje
Kontakt
FAX
85 653 67 29
Tel
tel. 85-65-36-729
Tel
(85) 65 36 729
GSM
0602 759 576
Linki
» Stowarzyszenie Dogi Adopcje
»  Fundacja Ratujemy Dogi
»  Uczniowie Alicji Chrzanowskiej
»  Blog Alicji Chrzanowskiej
»  Strona Alicji Chrzanowskiej
»  Blog-Marta Chrzanowska
»  Moskiewska Wyższa Szkoła Astrologii
»  Moskiewskie Centrum A. A. Chrzanowskiej
   
 
Czytelnia
 
Podziel się:
Magiczne święta   Data: 05 grudzień 2011
Wstęp:



Zawartość:

17.12.

1. W tym dniu koniecznie trzeba ugotować i napić się kompotu z suszu, żeby zapewnić sobie dobre zdrowie i pomyślność finansową.

Kompot z suszu

100 g suszonych gruszek

100 g suszonych jabłek

100 g suszonych śliwek

3 litry wody

3 czubate łyżki cukru

Suszone owoce zalewamy wrzątkiem na 2-3 godziny, potem jeszcze opłukujemy je. Nastawiamy wodę z cukrem, kiedy się zgotuje wrzucamy wymoczone owoce, gotujemy około 10 minut.

2. Doskonały dzień na robienie ozdób choinkowych ze słomy, bibułki, wydmuszek i innych rzeczy dostępnych w gospodarstwie domowym.

3. Od tego dnia można składać życzenia świąteczne.

18.12.

1. Dzień, w którym nie wolno wykonywać ciężkich prac fizycznych.

2. Odpowiedni dzień na relaks, rozrywkę, zabawę i odpoczynek.

3. Dawniej w tym dniu wieczorem (a zmrok zapada wcześnie) zapałało się świecę i szło do sąsiadów z nią, ci ją przejmowali i szli do następnych. W ciągu tego wieczoru ogień powinien trafić pod dach każdego człowieka.

19.12.

1. W tym dniu należy obowiązkowo zjeść potrawę z ryby.

Śledź w cieście

2 beczkowe śledzie uprzednio dobrze wymoczone

2 cebule

6 łyżek mąki

2 łyżka octu

2 łyżki wody

1 jajko

sól

olej do smażenia

Najpierw robi się ciasto z mąki, wody, octu i jajka o konsystencji takiej jak na naleśniki. Wymoczone, wypatroszone i umyte śledzie obtacza się w cieście, a następnie smaży na rumiano na oleju. Potem na tym samym oleju usmażyć na złoto cebulę. Położyć usmażone śledzie na talerzu, otoczyć cebulką. Podawać z pieczywem.

2. Od tego dnia rozpoczynają się intensywne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Robi się porządek w obejściu, piwnicy i na strychu.

3. Kończy się robienie ozdób choinkowych i sprawdza stan zeszłorocznych.

4. Ostatni dzień na zarobienie zakupów prezentowych.

20.12.

1. Dzień, w którym można szyć lub kupować nowe, odświętne ubrania.

2. Trwają przygotowania do świąt – robi się generalne pranie, czyści dywany, zmienia zasłony itp.

3. W domu posypuje się podłogę lub spala w kadzielnicy czy kominku zioła oczyszczające, np. piołun, igliwie sosny lub jałowca, dymnicy pospolitej, lebiodę zwyczajną, barwinek pospolity i inne.

21.12.

1. Od tej daty należy obowiązkowo (można wcześniej) palić świecę w oknie i lampki na podwórku.

2. Odpowiedni dzień na ostatnie duże zakupy przedświąteczne.

3. Dawniej, aby święta przebiegły bez konfliktów, dostatnio, radośnie i zdrowo oraz były satysfakcjonujące dla wszystkich domowników w tym dniu zamiatano podłogi w domu miotłą z gałązek brzozy. Zaczynano od centralnego pomieszczenia, omiatano wszystkie, łącznie z łazienką, komórką i sienią, a śmieci zbierano i obowiązkowo spalano w piecu (kominku, ognisku).

22.12.

1. Dzień, w którym ozdabia się dom świątecznie i rozpoczyna gotowanie potraw wymagających długiego przygotowania, np. bigosu.

2. Kobiety w ciąży nie powinny wychodzić dziś na podwórko, żeby nie zaszkodzić sobie i nienarodzonemu dziecku.

3. Każdy powinie dziś przygotować się do spełnienia czyjegoś marzenia wigilijnego – zrobić prezent dziecku, starszej samotnej osobie, przyjąć pod swój dach bezdomne zwierzę lub choćby wybaczyć komuś zadany przez niego ból. To zagwarantuje pomyślność na cały rok.

23.12.

1. Rozpoczyna się przygotowanie wigilijnych i świątecznych potraw.

Kapusta z grzybami

½ kg słodkiej kapusty

½ kg kiszonej kapusty

300 g (może być więcej) suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlaki)

3 cebule

olej do smażenia

przyprawy

Jest to typowa dla kresów potrawa wigilijna

Słodką kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości. Kwaśną myjemy, odsączamy i dodajemy pod koniec gotowania. Suszone najpierw zalewamy wrzątkiem, myjemy, a potem gotujemy oddzielnie od kapusty. Ugotowane produkty mielimy w maszynce do mięsa z siatko o średnich oczkach. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy zmieloną kapustę z grzybami, podsmażamy i doprawiamy do smaku.

2. W tym dniu należy obowiązkowo wykonać rytuały oczyszczające i posprzątać dom.

3. Dziś należy przywitać zimę. W tym celu trzeba wyjść na dwór, wziąć w ręce garść śniegu (lub wody, jeśli nie ma śniegu), wyrzucić go w górę ze słowami: „Witaj zimo-mateczko, potężna pani i miej nas w swojej opiece”.

24.12.

1. Dziś w kuchni można tylko kończyć przygotowanie potraw wigilijnych i świątecznych.

2. Do pierwszej gwiazdki, czyli do kolacji wigilijnej nic nie wolno jeść.

3. Kolacja wigilijna musi być postna, podana na stole przykrytym białym obrusem z naturalnej tkaniny, pod którym leży siano. Wyjmuje się je dopiero po świątecznym śniadaniu pierwszego dnia Świąt i wynosi do lasu jako pokarm dla dzikich zwierząt.

4. Po kolacji wynosi się resztki jedzenia bezpańskim i dzikim zwierzętom, natomiast domowe w niej uczestniczą, dostając do spróbowania po kawałeczku każdej potrawy. Zresztą wszyscy uczestnicy tej wyjątkowej kolacji powinni spróbować wszystkich potraw. Zapewnia to im dobrobyt, dostatek i szczęście. Potraw powinno być 12, tyle ile miesięcy w roku.

25.12.

1. Od dziś następuje zmiana diety – można jeść każdego rodzaju mięso, w tym także wieprzowinę i wołowinę, zaś bazą do potraw staje się kasza gryczana.

2. Dzień Słońca – należy zbudzić je ze snu śpiewem, tańcem, symbolem swastyki itp.

3. W tym dniu należy palić świece i zioła poświęcone Słońcu, czyli żywiołowi ognia, np. płatki słonecznika, ziele piołunu, pokrzywy, dziurawca, pięciornika gęsiego, suche liście buka, kasztana, dębu, lipy, kwiaty nagietka, nasturcji, rumianku, igliwie sosny, jałowca.

4. Doskonały dzień na spotkania rodzinne i towarzyskie, na okazanie gościnności.

26.12.

1. Dobry dzień na rytuały ochronne domu i osobiste.

Ochrona osobista siłą wiatru północnego

Ten rytuał wykonujemy na świeżym powietrzu. Wymaga on dużego zaufania do sił żywiołów, ponieważ do jego wypełnienia potrzebny jest silny północny wiatr, jaki w naszym kraju wieje najczęściej późną jesienią i zimą. Za to nie potrzebujemy do niego żadnych akcesoriów. Po prostu wieczorem, kiedy wieje silny północny wiatr udajemy się na najbliższe wzniesienie (może też być balkon na najwyższym piętrze wieżowca) i wystawiamy się na chłodne podmuchy. Kiedy ziąb dobrze nas przeniknie, wznosimy w ręce wnętrzem dłoni ku górze i intonujemy następującą inwokację:

O potężny wietrze północny,

który przynosisz wszelką zmianę.

Niech od zła wolnym się stanę

i bezpieczeństwo będzie mi dane.

Niech tak się stanie.

Powtórz tę starą inwokację trzykrotnie i wsłuchaj się w śpiew wiatru. Często przy tej okazji przekazuje on ważną dla adepta informację. Nie wymyślaj jej na siłę, albo usłyszysz ją szybko i nie będziesz miał wątpliwości, że pochodzi ona  spoza Ciebie, albo wiatr nie ma dla Ciebie w danym momencie żadnej istotnej informacji.

2. Dzień, w którym obowiązkowo należy nosić coś srebrnego lub korzystać ze srebra stołowego dla ochrony przed negatywną energią.

3. Dzień Chleba. To nic, że dziś drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia i smakowitych potraw w domu jest mnóstwo. Dziś koniecznie trzeba zjeść kromkę czarnego żytniego chleba, to zapewni dobre zdrowie i pomyślność materialną w nadchodzącym roku.

 

Artykuł ten jest fragmentem książki A. A. Chrzanowskiej „Magiczne kalendarium”.

 

© Copyright Ars Scripti-2, Białystok
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich.

Statystyka:
Przeglądano: 2882
Powrót
Dalej
 
21 wrzesień 2019
16810375 wywołań od 28 grudzień 2006
Copyright © 2019 Ars Scripti-2. Wszelkie prawa zastrzeżone.