| | -
-
Sklep Ezoteryczny as2.pl Tarot Numerologia Runy Magia Karty Tarota Amulety Talizmany Biżuteria Ezoteryczna | | | | Kategorie | | | Producenci | | | Nowości | | | Informacje | | | Kontakt | | | Linki | | | | | | |
Podtytuł: Ponad 100 szybkich, łatwych i niebanalnych przepisów na potrawy z zielonymi warzywami Odkryj i pokochaj zieleninę!
Jeżeli próbujesz wprowadzić do swojej diety więcej zieleniny, lecz na widok sałaty uciekasz gdzie pieprz rośnie, książka „Zielona kuchnia 24/7” pomoże ci przemycić pyszne i zdrowe zielone warzywa do każdego posiłku w ciągu dnia – od śniadania po deser. Naleśniki ze szpinakiem? Chleb kukurydziany z jarmużem? A żebyś wiedział!
Oto zbiór ponad stu zachęcających, nowatorskich wegańskich przepisów, które za pomocą ponad 40 zielonych warzyw, dadzą ci „energetycznego kopa”. Wśród nich znajdują się klasyczne brokuły czy cukinia, niezwykle wartościowe dla zdrowia botwina czy brukselka, ale także rzadko spotykana zielenina, jak spirulina czy algi morskie.
Wśród przepisów znajdziesz:
Czekoladowe smoothie;
Samosy i burritos z groszkiem;
Frytki z polenty z pesto z pikantnym sosem aioli;
Ciasto z cytryny i pietruszki na bazie oliwy z oliwek;
Bolognese z makaronem z cukinii;
Tort czekoladowy z orzechami i awokado.
Dzięki przepisom z „Zielonej kuchni 24/7” możesz jeść zdrowo i lekko,
nie rezygnując przy tym ze słodyczy!
Fragment książki "Zielona kuchnia 24/7"
MAMA NIE MYLIŁA SIĘ, MÓWIĄC CI, BYŚ JADŁ ZIELENINĘ. Jest ona bogata w witaminy, minerały, antyoksydanty i inne podstawowe składniki odżywcze. Obfituje w chlorofil, ma właściwości alkalizujące, wspomaga też naturalne odtruwanie organizmu. Udowodniono także, że obniża ryzyko zapadnięcia na wiele takich schorzeń, jak cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory.
Zanim zostałam weganką, nie zawsze zajadałam się zieleniną. Można powiedzieć, że tak jak dla większości dzieci stanowiła ona dla mnie najmniej lubianego reprezentanta warzyw. Moja mama przykrywała zielone warzywa odpowiednią ilością sosu serowego, mogłam więc spałaszować cały talerz brokułów, a w pewnym momencie zaczęłam nawet lubić sałatki. I wtedy stało się coś, co spowodowało przełom. Po raz pierwszy zaczęłam pichcić w trakcie obozów kajakarskich, które prowadziłam na letnich zgrupowaniach, i szybko okazało się, że to kocham. Później, kiedy robiłam zakupy i gotowałam jako studentka, odkrywając niesamowite stragany warzywne, poszerzałam listę kupowanych produktów o coraz to nowsze zielone warzywa.
Moje poważne zauroczenie zieleniną miało miejsce kilka lat później, kiedy po raz pierwszy zapisałam się do Community Supported Agriculture (CSA), by dostarczano mi warzywa. Poznałam w ten sposób różne ich rodzaje, które były dla mnie nowe i rozbudziły moją wyobraźnię. Od tamtej pory „wpadłam” na dobre, jak śliwka w kompot.
Zaczęłam poznawać świat zieleniny, z pasją przygotowując pyszne, pełnowartościowe, oparte na produktach roślinnych pożywienie. Zielone warzywa liściaste i wiele innych zielonych jarzyn to nie tylko jedne z najbardziej odżywczych pokarmów, jakie można nabyć w sklepach. Są też bardzo uniwersalne. Kiedy włączysz smoothie do swojej diety, pozycja ta nie opuści już twojego menu. Niesamowite pasty można przyrządzić dzięki rosnącym w ogrodzie cukinii czy jarmużowi... No cóż, trzeba przyznać, że ostatnimi laty stał się ON kultowym warzywem. Zdaje się, że kiedy podglądam zawartość czyjegoś koszyka (och, nie mów mi tylko, że ty nie robisz tego samego!), zauważam, że każdy zapełnia go zieleniną.
Trudno dziś przejść obojętnie obok targów, straganów czy większego warzywniaka, nie zauważywszy różnego rodzaju zielonych warzyw – wszelakiego rodzaju zapakowanych sałat, główek kapusty, kiełków, brokułów, boćwiny, cukinii i wielu innych. Wraz z wciąż kiełkującą modą na zdrowe odżywianie zielenina staje się obowiązkową pozycją. Mimo to wielu ludzi zjada jedynie jedną czy dwie porcje warzyw dziennie, ograniczając się do sałatki lub przystawki.
Wniosek wynikający z tej książki jest jasny: naprawdę można jeść i, co ważniejsze, rozkoszować się większą ilością warzyw o zielonych liściach i innymi członkami „zielonej” rodziny warzyw. Czasy nudnych, rozmemłanych i ugotowanych kapusty czy brokułów odchodzą do lamusa. Pokażę ci, jak włączyć do twojej codziennej diety proste do przyrządzenia potrawy, którymi zajadać się będzie cała twoja rodzina, bez względu na porę czy okazję. Czy to śniadanie, lunch, kolacja, niedzielna kawa z przyjaciółmi czy rodzinne święto, sprawię, że zawsze będziesz miał na nie pomysł. [fragment Wstępu, s. 6] O autorce
Jessica Nadel to autorka popularnego bloga zatytułowanego „Cupcakes AND Kale”. Pasjonatka zdrowej, lokalnej kuchni, opartej na daniach na bazie roślin. Uważa, że w diecie pełnej energetycznych i bogatych w składniki odżywcze potraw jest też miejsce na jedną czy nawet dwie babeczki. Jest właścicielką Oh My Bakeshop, piekarni specjalizującej się w naturalnych i organicznych wypiekach na zamówienie, przeznaczonych dla wegan. Mieszka w Ontario w Kanadzie. Wydawnictwo: Illuminatio
Seria: Vivante
Tłumacz: Karolina Łachmacka
Ilość stron: 176
Oprawa: miękka
Format: 246×190 mm
ISBN: 9788364645945
EAN: 9788364645945 | | Nikt jeszcze nie napisał recenzji o tym produkcie. | | | |
Data dodania produktu: 07 kwiecień 2015. |  |
Produkt 92 z 98
w kategorii Zdrowie |  | | | | Pozostałe produkty z kategorii Zdrowie | | | Wybieram zdrowie, Beata Peszko | 29,00 zł | Beata Peszko jest absolwentką wydziału farmacji gdańskiej Akademii Medycznej. Od ponad 20 lat zajmuje się alternatywnymi metodami leczenia i naturalną suplementacją. Jej kolejna książka pt. Wybieram zdrowie traktuje o zdrowiu i o nowym podejściu do niego, uwzględniającym potrzeby organizmu człowieka i gwarantującym mu lepszą sprawność fizyczną i psychiczną do późnych lat. Zdrowy styl życia to nie tylko naturalna ... | | Życie bez bólu, Robert Reeves Doreen Virtue | 28,00 zł | Podtytuł: Naturalne i duchowe sposoby eliminowania bólu fizycznego
Cierpisz na przewlekły albo ostry ból? Już nie musisz!
Autorzy tej niezwykłej książki, słynna Doreen Virtue i naturopata Robert Reeves, wyjaśniają, w jaki sposób możesz zredukować lub wyeliminować ból fizyczny, stosując opracowane przez nich połączenie naturalnych i duchowych metod uzdrawiania. Autorzy wyjaśniają pochodzenie bólu i przyczyny, dla ... | | Odpocząć? TAK!, Eliza Głowinkowska-Domagała | 23,00 zł | Podtytuł: Książka (nie tylko) dla zmęczonych
Zmęczenie, stres, spięcia i napięcia – wszystko to uprzykrza życie współczesnemu człowiekowi.
Nic dziwnego, w końcu nasze szybkie czasy wymagają od ciebie coraz więcej, a ty sam jeszcze podnosisz sobie tę poprzeczkę. Aktywny oraz szybki styl życia przynosi ci wiele dobrego, ale jednocześnie niesie ze sobą sporo niepokojących zjawisk. Zadania do wykonania, obowiązki, ... | | Kiedy myślę, że śpię, Zbigniew Lipiński | 23,00 zł | Po przeczytaniu tej książki dowiesz się:
Dlaczego i w jaki sposób możesz zacząć żyć na obrotach, takich, które ledwie pamiętasz z wcześniejszych lat?
Jak możesz poczuć energię życiową, która będzie rozsadzać Cię od wewnątrz, zamiast powodować zapadanie się do wewnątrz?
Co takiego męczy Ciebie i Twoje otoczenie w nocy?
Co przy bezdechu zagraża Twojemu zdrowiu oraz jak temu czemuś uniemożliwić szkodzenie Twojemu ... | | Naturalne energie dla zdrowia, Leszek Matela | 35,00 zł | Natura oferuje nam całe mnóstwo sposobów służących zachowaniu zdrowia i harmonii wewnętrznej. Warto zastosować je na własny użytek. Niniejsza książka będzie pomocna w tym zakresie, gdyż prezentuje całe spektrum takich oddziaływań. Co ciekawe, większość z opisanych metod wdrożono w Manor House SPA w Chlewiskach. Można je tam poznać i wypróbować.
Wydawnictwo KOS
Format 170 x 230 mm
Ilość stron 232 + wkładka kolor 8 ... | Darmowa wysyłka | Zamówienia na kwotę powyżej 200,01 zł i maksymalnej wadze paczki nie przekraczającej 10 kg Darmowa wysyłka obowiązuje jedynie przy płatności przelewem. | | | Koszyk | | | Logowanie | | | Płatności Online | | | Bestsellery | | | Nowości czytelni | | | Czytelnia | | | Recenzje | | | Wyszukiwane frazy | | | | | |